კატეგორიები
12
მალე აქციები რუკაზე პროფილი FACT SHEET
ge en ru
გამოგვყევი
შექმნილია
უკან
კვება ჩამოსაშლელი სია
ალკოჰოლი ჩამოსაშლელი სია
სილამაზე ჩამოსაშლელი სია
გართობა ჩამოსაშლელი სია
ჯანმრთელობა ჩამოსაშლელი სია
სასტუმროები ჩამოსაშლელი სია
განათლება ჩამოსაშლელი სია
წიგნები
ბავშვები ჩამოსაშლელი სია
ავეჯი
ტექნიკა
სხვადასხვა ჩამოსაშლელი სია
კონტაქტი
საკონტაქტო ინფორმაცია
მისამართი
49 თინა იოსებიძის ქუჩა, თბილისი
ტელეფონი

ნახვების რაოდენობა 362

ღვინო და კერძები. როგორ შევუხამოთ ისინი ერთმანეთს?

ღვინის და საკვების ერთმანეთთან სწორად შეხამება თანამედროვე პერიოდის მსოფლიო ტრენდია. ძალიან მნიშვნელოვანია, სწორად ვერკვეოდეთ მის ნიუანსებში, თუმცა, სამწუხაროდ ეს ყოველთვის ვერ ხერხდება ისე საუკეთესოდ, როგორც ეს ჩვენ გვსურს.

კარგად შერჩეული ღვინო კერძს სრულიად განსაკუთრებულ გემოს სძენს. სამაგიეროდ, ცუდად შერჩეულმა კერძმა საუკეთესო ღვინოსაც კი შეიძლება წაართვას გემო.

მაგრამ მაინც რა უნდა ვიცოდეთ საიმისოდ, რათა კერძები და ღვინო ერთმანეთს სწორად შევუხამოთ?

დავიწყოთ იმით, რომ კერძების ღვინოსთან შეხამებაც ისევე ემყარება რამდენიმე ზოგად და ძირითად წესს, როგორც ეს ხდება ადამიანის მოღვაწეობის ნებისმიერ სფეროში. ასეთ წესთაგან ერთ-ერთია მაგალითად მსგავსის მსგავსთან შეხამების წესი. რას ნიშნავს ეს?

თუ მაგალითად, კერძი ქართულია, უმჯობესი იქნება, მას ქართული ღვინო დავაყოლოთ. სასურველია, კერძი იმავე ადგილიდან იყოს წარმოშობილი, სადაც ღვინისთვის საჭირო ყურძენი დაკრიფეს და ღვინო დააყენეს. ასეთ შემთხვევაში ღვინის და კერძის ჰარმონიზების შანსები გაცილებით უფრო მეტია, ვიდრე სხვადასხვა ადგილას წარმოშობილი კერძების და ღვინის.

ხასიათების ურთიერთშეთავსებაც ძალიან მნიშვნელოვანია.

ასე თუ მაგალითად, ღვინო მსუბუქი დასალევია, ის შეერწყმება უფრო უკეთ მსუბუქ კერძებს. ხოლო ისეთ კერძებს, როგორიცაა მაგ. წითელი ხორცისგან დამზადებული კერძები, ძირითადად წითელი ფერის, მძიმე და ალკოჰოლით მდიდარი ღვინოები ეხამება ყველაზე ოპტიმალურად.

დესერტთან ისეთი ღვინოები მიდის კარგად, რომელთა სიტკბო საკუთრივ დესერტის სიტკბოს დიდად არ ჩამოუვარდება.

გაითვალისწინეთ, რომ სანელებლებს ასევე დიდი გავლენა აქვს ღვინის დაგემოვნების პროცესზე.

მარილი ღვინის სიმჟავეს ახშობს. ამიტომ მარილიან კერძებთან უმჯობესია, მშრალი ღვინოები გამოიყენოთ.

სამაგიეროდ შაქარს შეუძლია, ღვინო იმაზე მჟავედ წარმოაჩინოს, ვიდრე ის სინამდვილეშია. ამიტომ ტკბილ კერძებთან მშრალი ღვინო არ სჯობს. ტკბილ კერძებთან ტკბილი ღვინოები გამოიყენეთ.

გახსოვდეთ, რომ სჯობს, ძმრიან კერძებთან ღვინო საერთოდ არ მიირთვათ.

წესები ყველგან არსებობს, ისევე, როგორც გამონაკლისები ამ წესებიდან, თუმცა ერთი რამ ცხადია: მსოფლიოში არ არსებობს ღვინო, რომელიც ყველა კერძს თანაბრად მიესადაგება.

დავით ჩუთლაშვილი (allwine)

← უკან